BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Friday, August 26, 2011

Sup Ikan Merah




Kalau beli ikan merah, biasanya masak lauk sweet sour. Tapi kali ini ubah selera sikit, masak sup ikan merah pula. Ikuti resipinya...

Bahan utama ~ 1 keping ikan merah (potong 2)

Bahan kisar :

2 labu kecil bawang besar
6 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan tumis :

1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 helai daun bay
3 biji buah keras ~ ketuk sedikit biar pecah

1 bungkus sup bunjut ikan
2 - 3 cawan air

Bahan pelengkap (tak letak pun tak apa!) :

2 biji ubi kentang (potong 4)
1 biji tomato
1 batang serai ~ ketuk sedikit
daun saderi/daun sup

Cara memasak :

1. Tumiskan bahan kisar + bahan tumis (kecuali sup bunjut + air) sehingga naik bau.

2. Masukkan air + ubi kentang + sup bunjut.

3. Apabila ubi kentang sudah empuk dan sup mendidih, masukkan ikan + serai + tomato. Masak sehingga ikan masak (5 - 8 minit). Tutup api.

4. Hidangkan dengan taburan daun sup.

3 comments:

  1. suka sup ikan! tapi jarang buat...yang dibuat sup ni, orang kata, ikan merah yang liat tu..adakah?

    ReplyDelete
  2. aik, silap akaun, xperasan guna anak punya..haha

    ReplyDelete
  3. CikguGeo~oh ikan merah yg liat (keras isinya) jarang saya beli. Biasanya beli yg isi lembut (warna putih)~masak sekejap je jgn terlalu lama...nanti isi ikannya hancur!

    ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...