Tuesday, March 6, 2012

Bersama Danisha: Waktu makan sebagai pembentukan peribadi anak

Bersama Danisha: Waktu makan sebagai pembentukan peribadi anak:

Ibu bapa perlu menjadikan waktu makan sekeluarga sebagai waktu untuk membetulkan kehidupan atau membina peribadi anak-anak. Kerana waktu makan adalah program bersahaja yang besar impaknya dalam hidup.Antara didikan yang boleh diterapkan kepada anak-anak pada waktu makan:

1. Tunggu orang yang paling tua

"Kalau ada ayah, suapan pertama hendaklah dimulakan oleh ayah. Kalau tidak ada ayah, emak dulu. Rahsia di sebaliknya, bila dikekalkan begitu selama tiga bulan, akan tumbuh di hati anak rasa hormat kepada yang lebih tua walaupun di luar pandangan kita. Jadi kalau kita hendak tahu macam mana anak kita di luar pandangan kita, tengok waktu makan."

2. Baca bismillah dan guna tangan kanan

"Anak kita tidak akan sanggup untuk memasukkan makanan ke mulut atau memegang sesuatu yang bukan haknya. Yang biasa dia ambil masuk ke mulut dengan nama Allah dan biasa memegang yang halal dengan tangan kanan.

Melalui amalan yang mudah ini, roh kita dimonitor oleh syariat. Amalan ini tak perlu pada tenaga dan wang ringgit yang banyak tapi perlu pada kesabaran dan istiqamah."

3. Ambil lauk terdekat dulu

"Bagi cubitan lauk yang pertama, ambil yang paling dekat. Kenapa? Melatih sabar. Kali kedua jika hendak ambil yang jauh tak mengapa, itu dikira usaha ikhtiar untuk dapat yang lebih baik. Ia mempengaruhi corak kehidupan dan corak kita bekerja.

"Kalau ayah atau ibu hendak membina sifat penyayang, ambil lauk yang pertama letak di pinggan anak. Memang anak akan rasa lain. Kalau dia tak mahu lauk itu tak mengapa tapi kita memberi tu yang mustahak. Kalau kita buat macam itu, dia juga akan jadi macam itu pada orang lain. Kita sudah bina masyarakat penyayang di dalam rumah kita. Malah untuk latih anak cinta pada saudaranya yang lain, itulah waktunya."

4. Kawal suapan

"Bila ambil makanan untuk suap ke mulut, jangan diangkat suapan seterusnya selagi di dalam mulut itu belum ditelan. Sesudah ditelan, baru angkat suapan seterusnya masuk ke mulut. Untuk apa? Melatih jangan tamak dan bersifat qanaah ? mencukupi apa yang ada. Atau lebih tepat, melatih syukur terhadap apa yang Allah kurniakan."

"Perkara ini kalau dilatih betul-betul, ia akan menumbuhkan sifat-sifat mulia di dalam diri. Sebab makan adalah perkara yang kita benar-benar buat dengan hati, sebab itu ia mempengaruhi roh."


Artikel diambil dari Blog Danisha  

5 comments:

 1. lama tak singgah sini.. maaf yer.. kesibukan sejak bbrp minggu ini...

  kakyong kalo lunch selalu suap anak2 makan... sbb time tu selalunya kami bertiga jer... kalo weekend baru la meriah sikit.. ;)

  tp memang harus dipupuk dr awal kan..

  anak2 kakyong kalo makan beramai2, di rumah opahnya ker.. selalu akan jadi terdiam.. tak biasa bila nampak makanan byk sgt.. terus jadi terkelu.. last2 minta ibu suapkan... kdg2 ade lah jugak yg ckp 'eh tak pandai makan sendiri ker'....

  ReplyDelete
 2. Bagus kalau dapat diamalkan waktu makan bersama2 keluarga ni..
  Cuma mungkin jarang berkesempatan...

  Jemput singgah ke blog Koding...

  ReplyDelete
 3. bagus info ni..tq kak for sharing this info :)

  ReplyDelete
 4. thanks for sharing tips yg bagus ni...insyaAllah akan cuba amalkan

  ReplyDelete
 5. indahnya...dgn cara mkn pun dah boleh didik anak kan =)

  ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...