Ini merupakan minggu kedua kita telah berpuasa. Jadi seperti biasa, aku akan masak untuk hidangan berbuka. Menu kali ini ialah ikan merah. Kebiasaannya masak ikan masak sweet sour atau tiga rasa. Kali ini nak masak asam pedas lah pulak.
Bahan utama~2 keping ikan merah (sederhana besar) yang telah dibersihkan dan ditoskan.
Bahan-bahan kisar:
1 labu bawang besar
4-5 ulas bawang putih
2 inci halia
5-7 batang tangkai cili padi
4-5 sudu besar cili boh
1 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit belacan
Bahan pelengkap:
1 gelas kecil air
1 mangkuk kecil air asam jawa
Bahan perasa
1 biji tomato
Cara memasak:
1. Tumiskan bahan kisar sehingga garing atau naik bau. Masukkan air sedikit demi sedikit semasa menumis.
2. Masukkan ikan merah dan masak sehingga ikan sedikit masak. Kemudian masukkan air asam jawa dan bahan perasa (garam dan gula atau gula melaka). Sebelum matikan api masukkan buah tomato yang dibelah 4. Siap untuk dihidangkan.
assalam & slm ramadhan teratai..rajinnya masak..mama tak sihat je..hu2x..jadi asyik menunjuk je..hu2x..
ReplyDeletenampak sesdap pulak.. harus try nanti
ReplyDeletesalam ramadhan..bestnya asam pedas tu tapi belum pernah lagi makan asam pedas ikan merah...selamat bersahur..
ReplyDelete