Fikiran buntu memikirkan apa hidangan berbuka untuk hari ini. Semasa ke blog secubit garam, aku mencari gali resipi untuk masakan ayam lengkuas! Maka terjumpalah resipi yang mudah ini. Jom ikuti resipinya...
SUP AYAM DENGAN LENGKUAS by Yani MyR
- 1.5 liter air
- 1 kiup pati ayam knorr
- 4cm lengkuas, buang kulit dan hiris nipis-nipis
- 300g isi ayam, hiris nipis.
- 5-6 biji cili burung-titik
- 1/4 cawan santan
- 2 sudu besar sos ikan
- 1 sudu besar gula
- sedikit garam
- 1 sudu besar jus limau nipis
- daun ketumbar utk hiasan
Cara memasaknya :
- Masukkan air dan kiub ayam ke dlm periuk. Letak atas api sederhana sehingga mendidih. Tambah hirisan lengkuas. Biarkan selama 5 minit. Masukkan pula isi ayam. Masak 5 minit lagi.
- Tambahn cili burung, santan, gula dan garam. Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sos ikan dan jus limau nipis. Angkat. Hidang segera. Hias dgn daun ketumbar.
sup kalau letak cili burung..memang umphhh..
ReplyDeleteNampak sodap
ReplyDeletepandai la akak masak...byk plak resepi lam blog ni...lama x nyinggah..hihii
ReplyDelete