Petang ni masuk dapur,masak lauk kegemaran ramai...tenggiri masak merah untuk berbuka puasa sunat syawal. Asalnya ada 3 ketul ikan tenggiri tapi 1 ketul dah dibawa lari oleh simontel! Jom layan cara masak...
1 Goreng dulu ikan tenggiri ini yang sudah dilumur sedikit garam.
2 Tumiskan bawang kisar + cili boh hingga garing.
3. Masukan 1 sudu besar sos tomato,1 sudu besar kicap manis + 1 sudu besar kicap masin + air.
4. Masukkan garam + gula melaka@gula secukup rasa. Masak sehingga kuah agak pekat + ikan. Angkat + hidang.
assalam teratai..mama tak makan ikan..nampaknya tukar dgn ayam atau daging la..
ReplyDeleteboleh je mama, pun sedap jugak:)
Deletesenang ni kak.. sedapnye..
ReplyDeletebole try.
boleh je..mudah n ringkas n sedap juga,he,he..
Deletesalam...ziarah dan follow awk..tengiri masak merah ne memang sedap..apatah lagi di makan bersama nasi kuning klu kat sabah ne....memang sedap..
ReplyDeleteOh ya ke, tak pernah cuba pulak...bolehlah try lepas ni:)
DeleteAdus ...lihat lauk ajer dah buat lapau...huhuhu.
ReplyDeleteTenggiri ..manis ikan tu ..sedapnya..
Ikan kegemaran ramai ni...harganya pun boleh tahan mahalnya! tp demi anak2 beli je..
Delete