Kek Lapis Cheese Persona
by : ryo@ryoazhar.blogspot.com
sumber : k. nor secubit garam
Tukang Lapis : Teratai Kelip-kelip kehidupan
Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
- 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
- 500 ml susu segar,dipanaskan
- 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
- 10 ml susu segar
- 1/2 cawan gula halus
Caranya :
- Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
- Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
- Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
- Panaskan susu segar,padamkan api.
- Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
- Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
- Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
- Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
- Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
- Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
Bolehlah untuk orang yang baru belajar melapis....hihihi!
Ehem.ehem, bolehlah buat lg bulan doblas nanti ye ^__^
ReplyDeleteUntuk Merah apa saja pun boleh:)
DeleteNama pun kek pesona tentu terpesona..hehehh
ReplyDeleteKalau merasa kek ini lagi2lah terpesona!
Deleteehem cantik & nampak sedap.. :)
ReplyDeletekak seksinya kek tu bila kena potong hehe
ReplyDeletesdap je tgk..nnti buleh try plak..:)
ReplyDeletesedapnya... nyum..nyum
ReplyDelete