Hari ini masak ikan tenggiri yang berbeza dari kebiasaan. Yalah acap kali masak masak merah, kali ini tukar kepada masak hijau pula. Ini kira first time lah merasa resipi ini, yang saya ceduk dari blog Home Sweet Home :Ummizaihadi . First time rasa tu...terus jatuh cinta! Sedap bangat!Jom lihat resipinya yang saya dah ubah suai ikut selera ku.....
Ikan : Tenggiri (2 keping) ~goreng
Bahan kisar :
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
sedikit belacan
5 biji lada hitam
6 tangkai cili padi ~boleh kurangkan jika tak suka pedas
2 tangkai lada merah
Bahan pelengkap :
2 tangkai daun kari
2 tangkai lada hijau ~ hiris memanjang (tak letak pun...)
2 biji limau kasturi
1 gelas air
Cara memasak :
1. Tumis bahan kisar sehingga garing. Masukkan air + daun kari + lada hijau. Garam dan gula secukupnya.
2. Setelah kuahnya garing, masukkan ikan. Sebatikan dengan perahan jus limau kasturi, kemudian matikan api. Siap untuk dihidangkan bersama-sama nasi putih.
samalar..selalu kat rumah ni asyik buat msak merah je..naik jemu..haha..lepas ni boleh try..=)
ReplyDeleteBetul tu...sedap juga resipi ni!
Deletekenapa merah? hehe...sedap jugak kalo bleh buat ni...praktis masa tuk bakal suami..kehkeh...
ReplyDeleteMerah tu sbb x letak lada hijau...x ada dlm stok peti ais...hehehehe
Deletesalam sis.
ReplyDeleteMintak izin ambik resepi.
Slamat tahun bru sis.
Oh sila kan...n selamat maal hijrah utk Tirana juga:)
Deletesuka tenggiri masin..
ReplyDeletetp msak ni mcm best je..
salam maal hijrah
salam maal hijrah ;D
ReplyDeleteassalam.. tukar dgn ayam ok tak ? mama tak mkn ikan..hu2x..
ReplyDelete`slm maal hijrah` teratai..
hijau??hehehe color fevret sy tu sis....:)
ReplyDeletebetoi gak kan...asyik semua masak merah...skrg masak hijau lak la...hehe pasti tertambat nieee ~
Emmm!!! bestnya....
ReplyDeleteSalam Maal Hijrah Utk anda juga..
nyum.. nyum... salam maal hijrah juga
ReplyDeletebestnya,,, nyum nyum... ^_^
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletesedapnya ikan tenggiri atas tu..
harga pun mahal dipasaran..:)
Hmmm..menarik..
ReplyDelete