Bahan utama
Laksa Beras
Bahan untuk kuah:
2 keping ikan tenggiri
1/2 in halia
1 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 sudu kecil lada hitam
Santan RM5.00
Air masak secukupnya
2 biji limau nipis ~ ambil jusnya
Cara membuat kuah:
1.Ikan tenggiri dibersihkan kemudian direbus bersama-sama lada hitam + asam gelulur + garam hingga masak
2.Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat.
3.Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam (dalam air rebusan ikan) hingga lumat.
4.Masukkan semua bahan tumbuk serta santan dalam periuk, masukkan air rebusan ikan dan garam secukup rasa.
5. Boleh tambahkan air masak jika terlalu pekat.
6. Jerang di atas api hingga kuahnya panas-panas suam kuku. Tutup api.
7. Perahkan jus limau dan sebatikan dengan kuah.
2.Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat.
3.Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam (dalam air rebusan ikan) hingga lumat.
4.Masukkan semua bahan tumbuk serta santan dalam periuk, masukkan air rebusan ikan dan garam secukup rasa.
5. Boleh tambahkan air masak jika terlalu pekat.
6. Jerang di atas api hingga kuahnya panas-panas suam kuku. Tutup api.
7. Perahkan jus limau dan sebatikan dengan kuah.
Ulam-ulaman:
Daun kesum secukupnya dimayang halus
Kacang panjang secukupnya dimayang
Kobis diracik halus
Timun dimayang
Daun kemangi - buang tangkai
Taugeh - buang ekor
Penyedap/Pelengkap:
Cili boh/ Lada lumat
Belacan
link-link/sumber :
laksa lemak terengganu @ laksa kuah putih
laksa kuoh putih terengganu
laksa kuah putih/kuah mentah
sarapan pagi ~ laksa
1st time tau pasal laksa kuah putih ni... teringin pulak nak rasa...
ReplyDeleteCubalah buat, sedap tak rugi!
Deleteehem..mama pernah makan laksa putih ni kat rumah kawan mama..sedap sgt..
ReplyDeletesedapkan mama, saya pun suka :)
Delete