Semalam masak lauk kerutuk ayam menggunakan rempah yang diberikan oleh nora admin blog secubit garam.
Bahan Utama : 1 ekor ayam
Bahan Tumis :
4 sekawan (cengkih, buah pala, kulit kayu manis dan bunga lawang)
2 batang serai - dititik
Bahan Kisar :
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar cili boh
Bahan Pelengkap :
1 paket kecil rempah kerutuk (Dayang Suri) - jenis lain pun boleh
RM5 santan
1 gelas air
1 biji ubi kentang - potong dadu
3 tangkai cili hijau/merah - belah 2
Cara Memasak :
1. Tumis bahan tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi sehingga garing. Masukan air sedikit.
2. Masukkan rempah kerutuk + sedikit santan = masak sehingga keluar minyak.
3. Masukkan ayam + santan + ubi kentang + garam/gula/nesan secukupnya. Masukkan lada hijau/merah. Setelah lada agak layu, matikan api apabila kuah agak pekat.
No comments:
Post a Comment
Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)