BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Sunday, May 26, 2013

Kerutuk Ayam

Semalam masak lauk kerutuk ayam menggunakan rempah yang diberikan oleh nora admin blog   secubit garam.



Bahan Utama : 1 ekor ayam

Bahan Tumis :

4 sekawan (cengkih, buah pala, kulit kayu manis dan bunga lawang)
2 batang serai - dititik

Bahan Kisar :

1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar cili boh

Bahan Pelengkap :

1 paket kecil rempah kerutuk (Dayang Suri) - jenis lain pun boleh
RM5 santan
1 gelas air
1 biji ubi kentang - potong dadu
3 tangkai cili hijau/merah - belah 2

Cara Memasak :

1. Tumis bahan tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi sehingga garing. Masukan air sedikit.

2. Masukkan rempah kerutuk + sedikit santan = masak sehingga keluar minyak.
3. Masukkan ayam + santan + ubi kentang + garam/gula/nesan secukupnya. Masukkan lada hijau/merah. Setelah lada agak layu, matikan api apabila kuah agak pekat.



No comments:

Post a Comment

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...