Artikel berkaitan
Sunday, June 9, 2013
Udang Galah masak lemak cili padi
Pada minggu lepas, suami tercinta ada membeli udang galah ketika bertugas di Lumut. Semua sudah tahukan, Lumut tu kawasan hasil laut yang segar-segar. Jadi hari ini, masaklah lauk udang ini, seperti biasa menu yang diminta oleh Wani, Ira dan Syu ialah masak lemak cili padi. Jom ikuti cara-caranya..
Bahan utama : 35 ekor udang galah (saiz sedang)
Bahan Kisar :
3 ulas bawang putih
1 labu kecil bawang besar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia muda
10 - 15 tangkai cili padi
Bahan Perasa :
2 batang serai - dititik
2 keping asam gelugur
Bahan Pelengkap :
RM5 santan
ubi kentang - potong dadu
Air secukupnya
Cara memasak :
1. Satukan bahan kisar + bahan perasa + ubi kentang + santan (letak separuh dulu)= masak sehingga kentang empuk.
2. Masukkan udang + lebihan santan + air + garam + gula secukupnya. Masak lagi sehingga udang masak. Matikan api dan hidangkan bersama-sama nasi putih panas.
**Jangan masak udang terlalu lama, nanti udang menjadi liat, tidak sedap dimakan!
Labels:
udang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
memang kegemaran seisi rumah acik ni..cuma acik tambah tempoyak ngan daun kunyit
ReplyDeleteohh boleh cuba tu...mungkin rasanya seperti gulai tempoyak kan :)
Deletewoah sedapnya. lama dh tak makan udang
ReplyDeleteSekali sekala makan udang sedap juga!
Deletedah lama tak makan udang galah.selalu saya suka buat gulai atau masak tempoyak :)
ReplyDelete