BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Sunday, July 14, 2013

Ayam Bumbu Bali



Sebenarnya, lauk bumbu bali ini telah lama diminta buat oleh wani. Tetapi dek kesibukan sejak akhir-akhir ini walaupun di hari minggu, jadi asyik tertangguh saja untuk memasak lauk ini. Jadi pada puasa yang keempat hari ini, sempatlah aku memasak lauk ini.

Bahan utama : 1 ekor ayam (potong kecil-kecil) ~ gaul garam + kunyit serbuk = goreng separuh masak.

Bahan Kisar :

6 ulas bawang putih
5 - 6 biji buah keras
15 biji cili padi
1 - 2 inci halia

Bahan pelengkap :

6 helai daun limau purut
2 keping asam gelugur

Bahan sos: 
Santan RM3.00
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap masin
1 sudu besar kicap pekat
Air secukupnya.

Hiasan : Bawang besar (mayang kasar)

Cara Memasak :

1. Tumis bahan kisar + daun limau purut + asam gelugur sehingga naik bau.
2. Masukkan  bahan sos + garam + gula secukup rasa.
3. Bila sudah mendidih, masukkan ayam + bawang besar. Sebatikan dengan kuah. Tutup api apabila kuah agak pekat. Siap untuk dimakan.

2 comments:

  1. nampak senang & nampak sedap je.. hehe
    ada masa nti nak try la.. :)

    *done tambahkan tabungan sini.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah pasti tak rugi!

      TQ dear Sya Mimie :)

      Delete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...