Artikel berkaitan
Sunday, September 8, 2013
Puding Taufufa Fruit Coktail
Puding ini diberi nama puding taufufa kerana warnanya yang seakan-akan taufufa....putih susu.
Puding ini boleh disediakan segera untuk tetamu yang bertandang sebagai hidangan pencuci mulut. Dalam masa 3 -4 jam sudah boleh dihidangkan. Jika tetamu itu datang sebelah petang, bolehlah disediakan sebelah paginya. Puding ini enak dimakan semasa sejuk ... dikeluarkan dari peti sejuk!
Bahan-bahan :
1 paket agar-agar serbuk (10 gram)
3/4 cawan gula
2000 ml air (8 cawan air)
1 tin susu sejat cair
1 tin fruit coktail
Cara memasak :
1. Masukkan agar-agar + gula + air dalam periuk = masak atas dapur sehingga mendidih dan gula larut.
2. Masukkan susu sejat cair = masak dengan api sederhana sehingga mendidih.
3. Tuangkan ke dalam adunan. Tunggu puding keras, kemudian taburkan fruit coktail beserta airnya. Sejukkan dalam peti ais. Siap untuk dimakan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Wah.. sedapnyaaa
ReplyDeleteSedap mieya. Boleh dihidangkan dengan buah-buah lain juga spt peach.
Delete