Doa Solat Dhuha

Hayatilah...

Monday, December 13, 2010

Sektor Pembuatan/Perindustrian

1. Dua jenis sektor pembuatan

a) Industri berasaskan sumber
~ pertanian
~ Hutan
~ Perlombongan
~ Penternakan
~ Perikanan

b) Industri bukan berasaskan sumber
~ barangan elektrik dan elektronik
~ automatif

~ percetakan

2. Kepentingan Sektor Pembuatan
~ sumber pendapatan negara
~ petambahan peluang pekerjaan
~ peningkatan taraf hidup
~ peningkatan taraf kemahiran dan pengetahuan teknologi
~ memajukan infrastruktur ( jalan raya, bekalan air dan elektrik)

3. Kesan Sektor Pembuatan terhadap Alam Sekitar
~ Pencemaran sungai akibat pembuangan sisa kilang
~ Pencemaran laut akibat pengaliran bahan pencemar dari sungai
~ Pencemaran udara akibat pembebasan asap kilang yang mengandungi bahan toksid
~ Hujan asid
~ Peningkatan suhu
~ Hakisan tanah

4. Langkah mengurangkan kesan Sektor Pembuatan terhadap Alam Sekitar
~ Pengurusan sisa toksid yang bersepadu
~ Program menanam pokok
~ Menyediakan tapak industri kilang yang lebih sesuai iaitu jauh dari sungai
~ Meninggikan serombong asap dan memasang penapis asap
~ Mengadakan zon penampang
~ Pemasangan alat merawat efluen
~ Penguatkuasaan undang-undang seperti kenakan denda, gantung lesen operasi kilang
~ Kempen Cintai Alam Sekitar atau Cintailah Sungai Kita
~ Pendidikan Alam Sekitar

7 comments:

  1. Teringat belajar pengajian am.. hehe.. kalau tak silap la.. huhu..

    vote 153 pilihan 4 di http://bpm-undi.blogspot.com

    promot sat.. jangan marah.. hehe..

    ReplyDelete
  2. k teratai.. banyak info2 camni ye .. bagus gak.. yang da lama tinggalkan ni bolehla ingat balik sikit2

    saya tag kak
    http://2nurhafiz2009.blogspot.com/2010/12/contest-terjah-dan-geledah-di-tahun.html
    ALL IN CONTEST

    ReplyDelete
  3. Ferry~info penting supaya alam sekitar x musnah seiring dgn pembangunan!

    Aretikz~ saya dah pun mengundi aretikz pagi tadi, good luck!

    Nur~ Ok, tq tag kak...ni nak gi tengok,he,he...

    ReplyDelete
  4. yg pasal related post tu, saya buang dulu linkwithin..

    ada kuar error apa kak?

    Jom skodeng :Maila Vote Zahra..^_*

    ReplyDelete
  5. saya belajar isu ini dalam sejarah, ekonomi dan teknokrat serta pembangunan..

    anyway... entry yg menarik dan follow anda...

    ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)