BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Monday, August 29, 2011

Ayam Masak Lengkuas






Resipi ayam masak lengkuas ini saya ambil dari Majalah Saji, bulan November 2003. Biasalah saya simpan majalah saji ini sebab banyak resipi yang boleh saya cuba memasaknya apabila ada masa terluang. Jom ikuti resipinya (saya ubah juga sedikit) :

Bahan utama ~ 1/2 ekor ayam (potong kecil)

Bahan Kisar:

2 batang serai
2 inci lengkuas
1 labu kecil bawang besar
5 tangkai cili padi (boleh juga guna cili kering)

Bahan Pelengkap :

1 biji ubi kentang (potong 4)
santan RM2 (boleh juga santan kotak/susu cair)
1 keping asam gelugur
1 sudu besar rempah kari ayam/daging
1 cawan air

Cara memasak :

1. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan rempah kari + sedikit santan. Tumis lagi sehingga rempah garing.

2. Masukkan ubi kentang + ayam + asam keping + santan + air. Masukkan garam + gula secukup rasa.

3. Masak sehingga kuah mendidih dan agak pekat. Matikan api. Siap untuk dimakan.




No comments:

Post a Comment

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...