Doa Solat Dhuha

Hayatilah...

Tuesday, August 23, 2011

Sup Cendawan



Sudah lama nak buat sup cendawan ini, cuma belum 'search' resipinya. Hari tu dalam duk2 meng'search' di google, terjumpalah resipinya di blog Hanieliza's Cooking, terus je buat! Many thanks kepada pemilik blog Hanieliza's Cooking ini. Namun saya ada tambah sikit bahan-bahannya..jom tengok apakah ia...

Bahan Utama :

1 paket cendawan tiram (140gm) ~ carik-carikkan
2 keping fish cake ~ potong memanjang
1 biji ubi kentang ~ potong dadu
15 ekor udang ~ buang kulitnya
1 batang lobak merah ~ potong memanjang
2 - 3 cawan air

Bahan tumis :

3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 labu kecil bawang besar ~ mayang bulat

Bahan pelengkap :

1 tangkai daun sup/saderi ~ hiris halus
1 tangkai daun bawang ~ hiris halus

Cara memasak :

1. Tumis bahan tumis sehingga naik bau + udang + ubi kentang.

2. Masukkan air + lobak merah + fish cake. Bila sudah mendidih masukkan cendawan. Masakkan sehingga mendidih (2 hingga 3 minit). Tutup api.

3. Hidangkan dengan taburan sup + daun bawang.

resipi asal~ blog hanieliza'cooking:sup cendawan

Tip ~ daun sup boleh dijadikan ulam dan dipercayai dapat meredakan tekanan darah tinggi
(chef Hanieliza:Buku Senangnya memasak ikan)

2 comments:

  1. saya tak suka makan cendawan.....

    ReplyDelete
  2. dulu pun saya tak suka makan cendawan, tapi bila dah cuba makan tu,jatuh cintalah pulak :)

    ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)