Doa Solat Dhuha

Hayatilah...

Saturday, December 3, 2011

Mana satu pilihan hati?




Sekarang musim cuti sekolah dan juga sudah hampir penghujung tahun 2011. Biasalah banyak sale yang akan berlangsung...'Jualan Kembali Ke Sekolah',' Year End Sale' dan banyak lagi. Pasti kita tidak mahu terlepas dengan jualan-jualan murah ini kan......!

Tapi terlintas di hati, bagaimanakah kita mengendalikan duit/pendapatan kita supaya tidak melampaui budjet sebab banyak cara pembayaran boleh dilaksanakan seperti ....

1. Bayar secara tunai ~ cara ini boleh mengawal perbelanjaan kita, tapi agak bahaya juga kalau bawa duit banyak-banyak dalam tangan, risiko hilang atau dicuri tu mungkin berlaku!

2. Guna debit kad ~ senang, tenyeh dan sign je, tak perlu bawa duit banyak-banyak! Tapi kena tahu baki duit yang ada dalam bank jangan main tenyeh je, belum sampai akhir bulan duit dah pokai!

3. Guna kad kredit ~ gaya orang-orang kaya, takut jadi papa kedana jika tak pandai menguruskannya!

Jadi fikir-fikirkanlah, mana satu pilihan anda sebelum berbelanja. Yang pentingnya berbelanjalah dengan berhemah, itu yang terbaik.

6 comments:

  1. simpan kat bank...duit..emmm
    boleh caya kerr...

    saya pilih tunai...hehhe

    ReplyDelete
  2. Kalau wang tunai ni, selagi ada dlam tgn, selagi tu nak membeli jak.. huhu..

    kalau kad kedit, boleh guna, yg penting bayar sblum dikenakan intrest. kalau tidak.. sudah dikira riba dah.. huhu..

    ReplyDelete
  3. kami memang guna tunai jer..

    beli apa yg perlu & berkepntingan jer dulu..

    ReplyDelete
  4. Hanif Idrus ~ memang tunai lebih selesa sebab dah biasakan...:)

    ReplyDelete
  5. kakyong ~ betul tu beli apa yg perlu n penting, itu cara terbaik supaya tiada pembaziran!

    ReplyDelete
  6. Aretikz ~ tu yg bahaya guna kad kredit, lambat bayar kena interest,tak pasal2 dah berdosa sbb berlaku 'riba'! Nasib baik, kak tak ada kad kredit...pakai cash n debit card je:)

    ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)