Doa Solat Dhuha

Hayatilah...

Thursday, October 25, 2012

Macaroni Bakar

Niat nak buat macaroni bakar ni sebenarnya dah lama dan bahan-bahannya pun dah lama beli. Tapi asyik tertangguh je rancangan nak buat macaroni bakar ni. Alhamdulillah hari ini aku berkesempatan membuat hidangan macaroni bakar ini, untuk hidangan berbuka puasa si Ira dan juga sebagai hidangan menyambut kepulangan si Angah malam ini...untuk berhari raya haji bersama keluarga tersayang:)

Resipi asal makaroni bakar ini aku ambil dari blog sarah liana. Ini resipi aku yang aku ubahsuai sedikit. Jom tengok...

Bahan utama :

1 paket macaroni 250 gm (rebus dan toskan) ~sebatikan macaroni dengan setengah cawan susu segar + 4 biji telur (pukul sikit supaya putih + kuning telur bercampur) + gaul rata

Bahan tumis :

4 ulas bawang putih ~ cincang halus
3 ulas bawang merah ~ potong dadu
1 labu bawang besar ~ potong dadu
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 paket daging/ayam kisar
1 batang lobak ~ potong dadu
garam + gula
mentega untuk tumis

White Sauce:

400 ml susu segar
2 sudu besar tepung gandum
sedikit garam
mentega untuk tumis

Cheese cheddar/mozarella ~ parut dan taburkan di atas macaroni sebelum dibakar.

Cara memasak :

1. Panaskan mentega dan tumiskan bawang2 hingga naik bau. Masukkan sos cili + sos tomato + serbuk kari + lobak merah + daging/ayam kisar. Garam + gula secukupnya. Masak sehingga sebati.Masukkan macaroni dan gaul sebati. Ketepikan.

2. Lapik loyang dengan aluminium foil dan sapu dengan mentega. Masukkan macaroni. Lapiskan dengan white sauce + cheese cheddar/mozarella.

3. Bakar dengan kepanasan suhu 180 darjah F selama 20 minit. Kemudian guna api atas bawah selama 15 minit untuk mengaringkan cheese. Bila cheese kekuningan bermakna sudah masak.

Sedap dimakan ketika masih panas!


Cara sediakan white sauce:

1. Panaskan mentega dalam periuk. Masukkan susu segar + tepung gandum + garam. Gaul rata. Bila mendidih matikan api.

1 comment:

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)