Doa Solat Dhuha

Hayatilah...

Sunday, September 29, 2013

Ikan Tenggiri Masak Kicap


Hari ini masak ikan masak kicap untuk lauk tengahari. Sebenarnya sudah agak lama juga saya tidak masak lauk ini kerana suami tidak berapa gemar lauk masak kicap. Tapi, atas permintaannya juga, hari ini saya masak lauk masak kicap sebab anak-anak suka. Jom ikuti cara memasaknya,

Bahan utama : 2 keping ikan tenggiri (goreng garing - ketepikan)

Bahan tumis :

5 ulas bawang putih - mayang halus
1 - 2 labu bawang besar (merah) - mayang halus

5 - 6 tangkai cili padi - pilihan

Bahan kuah ;

Kicap manis
Kicap masin
Air

Cara memasak :
1. Tumis bawang putih + bawang besar sehingga garing.
2. Masukkan kicap manis + kicap masin + air + cili padi. Perasakan garam dan gula secukupnya.
3. Bila kuah sudah mendidih masukkan ikan. Masak 3 - 4 minit lagi supaya kuah sebati dengan ikan. Siap untuk dimakan dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)