BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Sunday, January 18, 2015

Ayam Golek @ Ayam Percik ala Terengganu



Sudah agak lama juga aku tidak masak ayam golek ini. Hari ini teringin pulak nak makan ayam golek seperti resipi masakan ma atau masakan arwah chek! Anak-anak dan suami pun suka ayam golek ini.

Bahan utama : 1 ekor ayam (potong 4)

Bahan kuah  (kisar):

3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar merah
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit
4 sudu besar cili boh


RM3 santan
Gula melaka
2 keping asam gelugor
Sedikit halba
2 batang serai (diketuk sedikit)
Air secukupnya

Cara memasak:

1. Satukan semua bahan dalam kuali. Letak gula melaka/ gula + garam secukup rasa.
2. Masak sehingga ayam separuh masak.
3. Pindahkan ayam ke dalam pan ajaib dan panggang sehingga ayam masak.
4. Hidangkan ayam bersama kuahnya.

2 comments:

  1. Sedapnya kak.. nanti nak suruh bini masak la ni.. hehe..

    My blog :

    http://segalaceritera.com/

    ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...