BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Saturday, September 18, 2010

Puding Buih


Bahan-bahan puding:

4 biji telor gred A
1 bungkus agar-agar
3/4 cawan gula

Cara memasak:

1. Cairkan agar-agar (letak air sedang2),masak atas dapur~api sederhana,kacau hingga agar2 hancur,kemudian masukkan gula.Tutup api setelah gula larut.Sejukkan~suam masukkan dalam telor.

2.Sementara agar2 dicairkan, pukul telor sehingga kembang~masukkan agar2 sedikit demi sedikit sehingga habis.......tuang dalam acuan puding,sejukkan dalam peti ais.


Bahan-bahan kuah puding:

1 tin susu manis (tak kira cap apa)/1 tin susu sejat (masukkan gula)
4 sudu besar custard (jika mahu pekat~tambahkan custard)

Cara membuatnya:

1.Cairkan susu manis ~ ikut kemanisan masing-masing, guna periuk.

2.masukkan custard yg dibancuh dengan air sejuk ke dalam adunan susu, panaskan atas dapur sehingga agak pekat......angkat dan sejukkan.


*sedap dimakan bila sejuk dan dicampurkan fruit cocktail atau buah pic....selamat mencuba*

4 comments:

  1. inilarh kegemaran wani!!

    ReplyDelete
  2. betul tu eirra, kalu buat puding ni, wani yang selalu suka tolong buat n tolong habiskan....:)

    ReplyDelete
  3. Salam..

    Mummy cedok kat sini..cam sodap yo.. :)

    ReplyDelete
  4. mummynazhan~tang kuahnya tu yg sodap, rasa mcm aiskrim!

    ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...