Friday, February 11, 2011

Boikot Valentine's Day,Sanjungi Maulidur Rasul!

Jangan terpedaya dengan budaya 'memperingati hari kekasih' yang disambut oleh penganut agama kristian. Oleh itu sebagai orang Islam, kita memang dilarang sama sekali menyambut 'Hari Kekasih' ini!! ...
Jangan ada yang tak tahu pula kenapa hari Selasa (15 Februari) merupakan cuti umum!...kerana kita menyambut Maulidur Rasul pada hari tersebut.

Ikutilah peristiwa bersejarah Maulidur Rasul...

Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin ( Dari hadith riwayat Muslim, 8/25 ) 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571.Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.

Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.

Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.

Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya....sumber wikipedia ensiklopedia.


12 comments:

 1. Salam.. me blogwalking
  Finally ada org tulis psl Malidur Rasul. Tahniah. Isu VD nampaknya buatkan ramai org lupa Maulidur Rasul jatuh pada minggu yg sama.

  ReplyDelete
 2. selawat & salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad saw.

  ReplyDelete
 3. good! moga lebih ramai yang sedar, insya'Allah~

  ReplyDelete
 4. bagus...sama2 kita ingat mengingati

  ReplyDelete
 5. kakak,sy setuju sgt..tp masih ramai umat Islam terutama di kalangan muda remaja sekarang tetap bangga meraikannya..huhuhu

  ReplyDelete
 6. Assalam kak...
  sye tk pernah sambut...Maulud Nabi,kte selawat banyak2 kan???:)

  ReplyDelete
 7. 15hb-daku smbut maulud nabi + anniversary..hihi
  14hb-velentine x smbut tapi my parent punyer anniversary...

  ReplyDelete
 8. Teratai, saya hormati pandangan awak. :-) Dah, ada jugak pesanan untuk you di blog Arief.

  ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...