BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Thursday, March 17, 2011

Kari Daging


Bahan utama :

1/2 kg daging (dihiris nipis)
2 biji ubi kentang (potong 4)
10 - 15 tangkai kacang bendi

Bahan Tumis :

2 sudu besar bawang kisar
2 - 3 sudu besar cili boh
2 - 3 sudu besar rempah kari ayam/daging
5 sudu besar minyak masak
santan (RM2)
1 gelas air

Cara membuat :

1. Panaskan minyak untuk menumis. Setelah minyak panas, masukkan bawang kisar dan cili boh. Tumis sehingga garing dan masukkan serbuk kari dan sedikit air, tumis sehingga rempah garing dan naik bau.

2. Masukkan daging dan ubi kentang serta sedikit santan, masak sehingga pecah minyak.
4. Kemudian masukkan lebihan santan dan air. Masak sehingga pekat. Akhir sekali masukkan kacang bendi. Masukkan garam dan gula sesuai rasa masing-masing.

5. Matikan api setelah kacang bendi agak lembut.

p.s.~gunakan api kecil ketika memasak daging untuk memastikan daging menjadi lembut dan tidak liat!

No comments:

Post a Comment

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...