Friday, August 12, 2011

Ayam masak merah


Selain sotong masak merah, ayam masak merah juga merupakan menu kegemaran kami sekeluarga. Cara penyediaannya juga mudah, ringkas dan cepat. Ikutilah resipinya:

Bahan utama ~ 1 ekor ayam (potong kecil-kecil : minta tauke kedai potongkan :)

Bahan kuah :

4 sudu besar bawang besar kisar
4 sudu besar cili boh
semangkuk kecil air asam jawa
1/4 keping nesan (gula melaka)
garam + gula secukup rasa

Bahan pelengkap :

1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
4 sudu besar minyak masak

Cara memasaknya:

1. Letak ayam dalam kuali. Kemudian masukkan semua bahan kuah, sebatikan dan tunggu sehingga kuah agak pekat.

2. Masukkan kicap manis + kicap masin + minyak masak. Setelah sebati (2 - 3 minit),tutupkan api...dah siap.

No comments:

Post a Comment

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...