Sunday, October 16, 2011

Mee hoon goreng ala cina TM






Ini merupakan menu sarapan pagi minggu ini. Kali ini goreng bihun ala tok ma (TM). Sedap juga, cubalah buat....

Bahan utama :

5 keping bihun (rendam sehingga lembut)~toskan

10 ekor udang (buang kulit)

3 ekor sotong (potong bulat)

Bahan tumis :

4 ulas bawang putih ~ tumbuk hancur

4 tangkai cili padi ~ tumbuk hancur

1 sudu besar bawang kisar

2 sudu besar sos tiram

1 gelas air

Garam + gula

Cara memasak :

1. Tumiskan bahan tumis (kecuali sos tiram) sehingga garing (naik bau).

2. Masukkan udang + sotong + sos tiram + sedikit air. Garam + gula secukup rasa. Kacau rata.

3. Masukkan bihun + air. Kemudian tutup dengan tudung kuali. Biarkan selama 5 hingga 10 minit hingga bihun lembut. Kacau rata,siap untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...