Ini merupakan menu kegemaran keluargaku. Daging ini aku masak agak lama dengan menggunakan api sederhana untuk melembutkan daging tersebut. Jom ikuti resipinya...
Bahan utama ~ 1/2 kilo daging (hiris nipis)
Bahan rempah/kuah :
4 - 6 sudu besar cili boh
4 - 6 sudu besar bawang kisar
1 mangkuk air asam jawa
garam + gula/gula melaka
Bahan Pelengkap :
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
minyak
Cara memasak :
1. Basuh daging dan toskan. Masukkan dalam kuali + bahan rempah/kuah.
2. Masak dengan api sederhana selama 1 jam atau kuah menjadi pekat. Gaul-gaulkan supaya sebati.
3. Masukkan bahan pelengkap + kacau sebati. Biarkan 2 -3 minit dan matikan api.
assalam teratai..acik kalau masak daging goreng pun letak kicap jugak sikit
ReplyDeletekicap tu penyedap rasa kan acik:)
DeleteSedapnya Teratai...ada tu daging korban.... ingat nak masak kicap....sbb budak kecik tu nak makan...he..he.. dah dilema pulak ni...he..he..
ReplyDeleteBuat dua2 jenis...hehehhe
Deletesedapnye...leh masak skrg daging korban ade lg...hihi:)
ReplyDeletejom masak!
Deleteterliur!!!
ReplyDeleteslurpp....
Deleteklu dlm oven boleh tak?!sbb rasa mcm membazir guna tong gas.ahahah
ReplyDeletedulu pernh msk Morocco stew guna oven.
sbb ank jimat gas jugak.
Mungkin boleh kot,tapi rasanya tak tahulah macam mana pulak!Belum cuba belum tahu...kan!
Deleteasal je daging..jue suka sangat2.. yg ni xpernah try. selalu kari daging ja..
ReplyDeletemesti best ni
Best...
Deletebest2...tp saya x pandai masak huhuhuuu
ReplyDeletehmmm, elok la tuh, skrg stok daging kornban kan banyak.. hehehe
ReplyDeletewahhh sedapnyerrr
ReplyDeletetetiba rasa lapar, lauk kegemaran juga ni..hehe
ReplyDelete