Ini merupakan kali kedua aku masak lauk kerutuk ayam. Kali ini masak sebab angah balik bercuti seminggu sebelum final examnya. Almaklum angah memang suka lauk ayam kerutuk ini. Jom ikuti bahan-bahannya :
Bahan utama : 1 ekor ayam (potong kecil)
Bahan tumis :
4 sekawan (bunga cengkih, buah pala, kulit kayu manis dan bunga lawang)
2 batang serai (dititik)
Bahan kisar :
1 ingi Halia
1 labu Bawang besar
5 ulas Bawang putih
2 sudu besar Cili boh
Rempah kerutuk
Santan (RM5.00)
ubi kentang
Air
Cara memasak :
1. Tumis 4 sekawan + serai sehingga wangi. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi sehingga garing.
2. Masukkan rempah kerutuk + air + sedikit santan = masak sehingga keluar minyak.
3. Masukkan ayam + ubi kentang + santan + air = masak sehingga kuah agak pekat. Angkat.
kerutuk ayam? tak pernah lagi makan. eh..dia ada nama lain tak?
ReplyDeletenyum...nyum... boleh lah fyna cuba masak lepas nih.
Setahu kak..itulah namanya. Ini masakan orang2 lama di K. Trg. Zaman dulu2 rempahnya dibuat sendiri. Tapi sekarang ni, rempah kerutuk ini banyak dijual di pasar raya atau di Kedai Payang, K. Terengganu. boleh juga guna rempah kerutuk adabi. Sedap juga :)
Deletekakak sy suke buat kerutuk ni..
ReplyDeleteSedapkan, rasanya pun agak berbeza daripada kari!
Deletealahai sedapnya... masakkan untuk saya ok... laporrrr
ReplyDeleteHehehe...kena masak sendirilah ya!Ikuti langkah2nya mudah je...
Deletekerutuk ayam? first time dengar. boleh try ni.. hihihi..
ReplyDeleteTry ya Ayu baru tahu kesedapannya!
Delete