Artikel berkaitan
Friday, June 7, 2013
Tenggiri Masak Keng Som
Hari ini masak ikan tenggiri keng som. Mudah saja resipi ini tapi sedap. Jom ikuti cara-cara memasaknya.
Bahan utama : 2 keping ikan tenggiri
Bahan kisar :
3 ulas bawang putih
1 labu kecil bawang besar
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
1 batang serai
sedikit belacan
cili padi (5 -6 tangkai)
Bahan kuah :
1 mangkuk air asam jawa
2 keping asam gelugur
1 1/2 sudu besar pes keng som
air secukupnya
Sayur :
kangkung
Cara-cara memasak :
1. Campurkan semua bahan kisar + bahan kuah = masak sehingga mendidih.
2. Masukkan ikan tenggiri + sayur kangkung + garam + gula/nesan secukupnya = masak sehingga ikan dan sayur layu. Angkat, siap untuk dimakan bersama-sama nasi putih panas.
Labels:
ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedapnya tengokkk!
ReplyDeleteTengok je, cubalah buat... hihihi
DeleteSedapnya... tenggiri mahal kat sini..
ReplyDeletemana2pun tenggiri agak mahal harganya, tapi amat sedap dimakan!Tambah2 tiada tulang, rasa selamat je makan oleh anak2 :)
Delete