Artikel berkaitan
Sunday, August 18, 2013
Singgang Ikan Aye
Tiap-tiap hari makan nasi minyak dan lauk berkari/berlemak sempena hari raya ini, rasa-rasanya agak jemu juga kan. Jadi kali ini, saya masak lauk singgang saja. Jom ikuti cara memasaknya :
1 ekor ikan aye/tongkol - saiz kecil.
Bahan Kuah :
5 ulas bawang putih - mayang
2 ulas bawang merah - mayang
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas muda
4 keping asam gelugur
air secukupnya
Cara memasak :
1. Satukan semua bahan + ikan + garam + gula secukup rasa.
2. Masak sehingga kuah dan ikan masak. Siap untuk dihidangkan dengan nasi putih + sambal belacan + daun salad (sebagai ulam).
Labels:
ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
masak singgang ni sama jugak ke dengan masak pindang?
ReplyDeleteAgak berbeza tapi konsepnya sama iaitu rebus! Pindang tu letak halia dan serai. Singgang tak letak bahan2 tu.
Delete