BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Sunday, May 4, 2014

Tomyam Sotong Bercendawan






Resipi sayur yang digemari ramai. Kali ini masak tomyam seafood tapi letak sotong dan tambah cendawan. Jom ikuti bahan-bahannya.

Bahan sayur :

2 labu bawang besar ~ potong memanjang
2 batang lobak merah ~ potong memanjang
1 paket putik jagung ~potong memanjang
Bunga kubis ~ hiris nipis
cili padi ~ belah dua
5 helai daun limau purut
3 batang serai ~ dititik sedikit
1 biji tomato ~ hiris nipis

Bahan isi :
4 ekor sotong ~ potong bulat
1 paket cendawan tiram ~ carik-carikkan
1 paket bebola ikan ~ potong 2
3 paket sos tomyam merah
Air secukupnya

Cara memasak :

1. Masukkan semua bahan  (kecuali sotong, cendawan dan tomato) dalam periuk.

2. Masak sehingga mendidih. Masukkan sotong, cendawan dan tomato. Garam dan gula secukup rasa.

3. Bila sotong, cendawan dan tomato sudah masak (jangan sampai layu). Tutup api. Siap untuk dimakan begitu sahaja atau bersama-sama nasi putih.





3 comments:

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...