Friday, June 9, 2017

Ayam Masak Lemak Cili Padi


Salam dan selamat berpuasa.

Semalam masak lauk lemak cili padi lagi. Permintaan wani kali ini. Sebelum ini masak lauk ayam kerutuk permintaan ira. Tiap-tiap hari ni makan lauk bersantan! Nampak gayanya lepas ini kena makan lauk tumis air atau rebus-rebus sahaja supaya seimbang!

Berbalik kepada ayam masak lemak cili padi ini, jom lihat resipinya.

Bahan utama :
1 ekor ayam (potong kecil) ~ panggang dalam pan sehingga hilang air ayam. Lagi sedap jika kulitnya hangus sedikit.

Bahan Kisar :
Cili padi (terpulang letak banyak mana)
Kunyit hidup (serbuk kunyit pun boleh)
Santan

Kuah :
Santan
Sekeping asam gelugur
2 batang serai dititik
Air

Cara masak :

1. Masukkan semua bahan kisar dalam periuk  + serai dan masak sehingga mendidih.

2. Masukkan ayam + bahan kuah. Perisakan dengan garam + gula secukup rasa.

3. Setelah mendidih, tutup api. Siap untuk hidangan berbuka puasa.

Selamat mencuba dan selamat berbuka puasa semua.....daaa

No comments:

Post a Comment

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...