Doa Solat Dhuha

Hayatilah...

Saturday, January 7, 2012

Kailan Goreng Ikan Masin


Suka tak makan sayur kailan? Aku sekeluarga memang suka makan sayur kailan terutamanya digoreng dengan ikan masin. Sedap dimakan panas-panas dengan nasi putih. Ikutilah resipinya...



Bahan utama ~ Kailan untuk 3 orang makan (potonglah ya)

Bahan tumis :

3 ulas bawang putih ~ hiris halus/tumbuk
5 batang cili padi ~ hiris halus/tumbuk
ikan masin ~ hiris kecil-kecil

Cara memasak :

1. Tumis bahan tumis sehingga naik bau. Masukkan kailan, perasakan dengan garam + gula secukup rasa.

2. Masak 2 - 3 minit sehingga kailan layu,angkat dan hidangkan panas-panas.

18 comments:

  1. saya pun suka sayur kailan..tapi selalunya saya masak tak bubuh ikan masin..
    saya tukar bubuh lobak asin tu..
    kalau tempat lain panggil benda tu apa entah yang macam jeruk tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. diana ~ boleh cuba buat letak lobak masin pulak lepas ini :)

      Delete
  2. assalam teratai.pandai teratai masak ya?..

    ReplyDelete
  3. Sayur faveret kalau mkn kat luar hihihi dpt baby kailan lg best kan:)

    ReplyDelete
  4. sedap dan mnyelerakan...
    ana pun suka kailan neh..
    hehehe...dap2...:)
    rs cam esok pun nak buat
    gak menu ni hehehe...

    ReplyDelete
  5. wah..mcm sedap jerkk... my favorite nih.. hehehe..

    New entry - Chong Wei benam Lin Dan di terbuka korea 2012..

    ReplyDelete
  6. wah..mcm sedap jerkk... my favorite nih.. hehehe..

    New entry - Chong Wei benam Lin Dan di terbuka korea 2012..

    ReplyDelete
  7. wah sedapnya makan kailan ikan masin ni..dah lama tak buat

    ReplyDelete
  8. inna suka baby kailan..lama dah tak makan sayur kailan nie...

    ReplyDelete
  9. saya suka juga sayur...
    tapi kat rumah tak pernah masak repsepi nie...ikan kering apa yang sedap yea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya biasa guna ikan masin tenggiri atau talang...:)

      Delete
  10. wanginya....hubby cukup suka sayur ni..tu sebab selalu ada stok ikan talang kt umah

    ReplyDelete
  11. selalu guna ikan masin jenis apa??
    ayu guna ikan masin tenggiri..
    hehehe

    dah join bloglist ayu?? sika tinggalkan URL di entry

    http://ruhayurazali.blogspot.com/2012/01/pemberitahuan-gubar-bloglist-entry.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu ~ guna ikan tenggiri atau talang...

      nak join juga bloglist ayu ya:)
      terima kasih beritahu:)

      Delete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)