Doa Solat Dhuha

Hayatilah...

Friday, September 21, 2012

Mee Rebus


Sebelum angah menyambung pelajarannya ke UM pada awal bulan September lepas, angah meminta emaknya ini memasak mee rebus. Biasalah kan, kalau dah permintaan si anak tu...pasti maknya tak sampai hati untuk menolaknya! Jom kita layan cara memasaknya ....

1. Mee kuning 2 bungkus ~ celur dengan air panas dan toskan.

2. Tumis bawang putih (mayang) + bawang kisar = naik bau. 

3. Masukkan lada hitam (tumbuk halus) + isi daging/ayam + air + fish ball (saiz besar). Setelah mendidih masukkan sayur sawi. Garam dan gula secukup rasa. 

Cara hidang : Mee kuning + kuahnya + sos lada kicap.

24 comments:

  1. Sedapnya,nie macam mee sup jugalah ya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mee sup tapi rasanya kurang berempah,ala-ala tumis air gitu:)

      Delete
  2. dah follow sini dari segmen hanif idrus..sori,kathy tak jumpa lak link segmen tu..hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh link segmen tu di blog http://kelip-kelipancontest.blogspot.com

      Thanks follow sini n sana sama je:)

      Delete
  3. lapo plak rasanya bila tengok mee rebus tu~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap makan masa hujan-hujan...he,he..

      Delete
  4. assalam teratai..thanks share resepi ni.. :)
    maaf ya lambat lawat teratai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its okey...asalkan mama aini sihat n sudi singgah sini:)

      Delete
  5. ni mee rebus dr mana ye?? x penah cuba masuk lada hitam...nnti leh try...

    salam perkenalan.... done follow!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini resipi keluarga orang2 terengganu:)

      Delete
  6. first time remy tgk mee rebus kaler putih..... selalu mcm mee curry sikit.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mee rebus yg simple...tp memang sedap...!

      Delete
  7. senang jer resepinya...ringkas...terliur sis tengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab mudah itu yg suka buat,he,he...:)

      Delete
  8. Resipi mi rebus yg ringkas.. biasa mi rebus johor. Huh, jenuh nak membuatnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu ringkas n mudah untuk memasaknya...

      Delete
  9. Nampak mcm best ajer..dah lama tak mkn mee rebus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini mee rebus stail keluarga kak buat...simple tapi sedap!

      Delete
  10. Simple,sesuai untuk diet ni :) nanti boleh cuba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh utk diet tapi kurangkan minyak utk menumis atau guna minyak mazola lagi baik utk kesihatan!

      Delete
  11. sedap jer!!! nak jugak boleh takkkkkkkkk?? huhuhu

    ReplyDelete
  12. Hmm sedapnya...mee sup ni favorite..tapi bila masak suka campur macam-macam seafood..last-last mee tak da orang nak makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap tu bila campur seafood terutama udang n sotong!

      Delete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)