Doa Solat Dhuha

Hayatilah...

Tuesday, November 13, 2012

Ikan Tenggiri Masak Hijau


Hari ini masak ikan tenggiri yang berbeza dari kebiasaan. Yalah acap kali masak masak merah, kali ini tukar kepada masak hijau pula. Ini kira first time lah merasa resipi ini, yang saya ceduk dari blog Home Sweet Home :Ummizaihadi . First time rasa tu...terus jatuh cinta! Sedap bangat!Jom lihat resipinya yang saya dah ubah suai ikut selera ku.....

Ikan : Tenggiri (2 keping) ~goreng

Bahan kisar :

2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
sedikit belacan
5 biji lada hitam
6 tangkai cili padi ~boleh kurangkan jika tak suka pedas
2 tangkai lada merah

Bahan pelengkap :

2 tangkai daun kari
2 tangkai lada hijau ~ hiris memanjang (tak letak pun...)
2 biji limau kasturi
1 gelas air

Cara memasak  :

1. Tumis bahan kisar sehingga garing. Masukkan air + daun kari + lada hijau. Garam dan gula secukupnya. 

2. Setelah kuahnya garing, masukkan ikan. Sebatikan dengan perahan jus limau kasturi, kemudian matikan api. Siap untuk dihidangkan bersama-sama nasi putih.



15 comments:

  1. samalar..selalu kat rumah ni asyik buat msak merah je..naik jemu..haha..lepas ni boleh try..=)

    ReplyDelete
  2. kenapa merah? hehe...sedap jugak kalo bleh buat ni...praktis masa tuk bakal suami..kehkeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merah tu sbb x letak lada hijau...x ada dlm stok peti ais...hehehehe

      Delete
  3. salam sis.
    Mintak izin ambik resepi.
    Slamat tahun bru sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh sila kan...n selamat maal hijrah utk Tirana juga:)

      Delete
  4. suka tenggiri masin..
    tp msak ni mcm best je..

    salam maal hijrah

    ReplyDelete
  5. assalam.. tukar dgn ayam ok tak ? mama tak mkn ikan..hu2x..
    `slm maal hijrah` teratai..

    ReplyDelete
  6. hijau??hehehe color fevret sy tu sis....:)
    betoi gak kan...asyik semua masak merah...skrg masak hijau lak la...hehe pasti tertambat nieee ~

    ReplyDelete
  7. Emmm!!! bestnya....
    Salam Maal Hijrah Utk anda juga..

    ReplyDelete
  8. nyum.. nyum... salam maal hijrah juga

    ReplyDelete
  9. salam kak..
    sedapnya ikan tenggiri atas tu..
    harga pun mahal dipasaran..:)

    ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)