Artikel berkaitan
Saturday, August 6, 2011
Bawal Masak Halia
Menu kali ini menggunakan ikan bawal. Secara amnya ikan bawal terbahagi kepada dua jenis iaitu bawal putih dan bawal hitam. Ikan bawal putih dikatakan lebih tinggi permintaannya berbanding bawal hitam. Bawal putih sering kali menjadi pilihan utama sebagai hidangan istimewa seperti di meja pengantin atau meja utama. Menu yang dipilih biasanya bawal masak masam manis (sweet sour) atau bawal masak halia. Ikuti langkah-langkah memasaknya:
Cara memasak :
1. Tumis bahan 1 (bawang putih, bawang merah, halia dan cili padi yang telah dihiris halus) sehingga naik bau.
2. Masukkan bahan 2 (sos tomato dan sos cili), garam dan gula secukup rasa. Masukkan sedikit air untuk kuahnya.
3. Akhir sekali masukkan bahan 3 (ikan bawal yang telah digoreng), sebatikan dan angkat.
Labels:
ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sedap tuu!lama dah tak makan bawal ni..
ReplyDeleteFarah~boleh membuka selera time2 bulan puasa ini:)
ReplyDelete