Acar adalah sejenis hidangan yang kadang-kadang saja aku buat kerana tidak ramai yang menyukainya. Jika aku buat, yang pastinya hanya aku dan suamiku saja yang makan acar ini. Namun acar timun ini sedap dimakan bersama-sama nasi minyak, nasi tomato atau nasi dagang iaitu sebagai penambah selera!
Cara menghidangkan acar timun ini pun mudah. Jom ikuti langkah-langkahnya...
1. Peel kulit timun (tiga batang) dan potong memanjang (2 inci) ~ buang biji-biji timun di tengahnya.
2. Mayang 3 ulas bawang merah, 2 tangkai cili merah (buang bijinya) ~ masukkan dalam timun.
3. Masukkan garam, gula dan cuka secukupnya. Gaul rata dan biarkan 1 -2 jam sebelum makan.
Samalah kita.. Sayapun suka acar timun tapi jarang buat sebab anak-anak tak makan.
ReplyDeleteokay, lapar pulak ni. huhu
ReplyDelete