BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Sunday, October 28, 2012

Acar Timun








Acar adalah sejenis hidangan yang kadang-kadang saja aku buat kerana tidak ramai yang menyukainya. Jika aku buat, yang pastinya hanya aku dan suamiku saja yang makan acar ini. Namun acar timun ini sedap dimakan bersama-sama nasi minyak, nasi tomato atau nasi dagang iaitu sebagai penambah selera!

Cara menghidangkan acar timun ini pun mudah. Jom ikuti langkah-langkahnya...

1. Peel kulit timun (tiga batang) dan potong memanjang (2 inci) ~ buang biji-biji timun di tengahnya.

2. Mayang 3 ulas bawang merah, 2 tangkai cili merah (buang bijinya) ~ masukkan dalam timun.

3. Masukkan garam, gula dan cuka secukupnya. Gaul rata dan biarkan 1 -2 jam sebelum makan.


2 comments:

  1. Samalah kita.. Sayapun suka acar timun tapi jarang buat sebab anak-anak tak makan.

    ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...