Hari minggu ini, aku sempat memasak nasi kuning untuk sarapan pagi. Nasi kuning ini sedap dimakan dengan lauk gulai ikan. Tetapi kali ini, kami makan dengan kepala ikan tongkol masak merah. Ada kelainan daripada biasa. Jom ikuti cara memasak nasi kuning ini...
4 pot beras ~bersihkan dan toskan
Cara memasak :
1. Tumiskan bawang putih (tumbuk) + halia (tumbuk) + bawang besar (mayang) + kulit kayu manis + bunga cengkih sehingga naik bau. Tumis dengan 1sb minyak sapi + 2 sb minyak masak. Jika ada daun pandan, boleh masukkan untuk mewangikan bau nasi.
2. Masukkan beras + air secukupnya + beberapa titik pewarna kuning. Masakkan di dapur rice cooker. Tunggu masak...siap!
Simple masakan ni..tgk macam senang tapi kalau aku buat jadi tak..hehehhe
ReplyDeleteBelum cuba belum tahu...
Deleteehem simple je..senang nak buat..nanti mama try ek..thanks..
ReplyDelete