Monday, June 17, 2013

Ayam Masak Lemak Cili Padi


Masak lemak cili padi memang kegemaran kami sekeluarga. Kali ini masak stail orang nogori sembilan. Memang sedap! Jom ikuti resipinya.

Bahan utama : 1 ekor ayam (potong kecil-kecil - panggang dalam pan ajaib sehingga kering airnya)

Bahan kuah : 
Kisar bahan-bahan berikut :
1 inci kunyit hidup
10 - 15 tangkai cili padi
sedikit santan

RM5.00 santan
4 keping asam gelugur
3 batang serai -dititik
1 biji ubi kentang -potong dadu
1 gelas air

Cara memasak :

1. Satukan semua bahan kuah + separuh santan + ubi kentang = masak sehingga ubi kentang empuk.
2. Masukkan ayam + santan + garam + gula secukup rasa.  Angkat bila kuah telah mendidih. Siap untuk dimakan.
 

2 comments:

  1. sedapnya. nak2 ada pula sambai belacan depan mata. laju j kak

    nak merasa serbuk HALAL CHEESE POWDER tak. kalau nak meh join GA saya ni.

    http://lobaksusue.blogspot.com/2013/06/qr-mini-giveaway-kedua.html

    ReplyDelete
  2. Betul yang amat! Thanks jemput join GA:)

    ReplyDelete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...