Masak lemak cili padi memang kegemaran kami sekeluarga. Kali ini masak stail orang nogori sembilan. Memang sedap! Jom ikuti resipinya.
Bahan utama : 1 ekor ayam (potong kecil-kecil - panggang dalam pan ajaib sehingga kering airnya)
Bahan kuah :
Kisar bahan-bahan berikut :
1 inci kunyit hidup
10 - 15 tangkai cili padi
sedikit santan
RM5.00 santan
4 keping asam gelugur
3 batang serai -dititik
1 biji ubi kentang -potong dadu
1 gelas air
Cara memasak :
1. Satukan semua bahan kuah + separuh santan + ubi kentang = masak sehingga ubi kentang empuk.
2. Masukkan ayam + santan + garam + gula secukup rasa. Angkat bila kuah telah mendidih. Siap untuk dimakan.
sedapnya. nak2 ada pula sambai belacan depan mata. laju j kak
ReplyDeletenak merasa serbuk HALAL CHEESE POWDER tak. kalau nak meh join GA saya ni.
http://lobaksusue.blogspot.com/2013/06/qr-mini-giveaway-kedua.html
Betul yang amat! Thanks jemput join GA:)
ReplyDelete