BUKU KANAK2 & REMAJA

buku rujukan sekolah

BUKU RESIPI

Artikel berkaitan

Wednesday, October 21, 2020

NASI GORENG CINA PEDAS

     Hari ni terlebih rajin. Masak nasi goreng cina pedas untuk sarapan kami sekeluarga. Biasa-biasanya beli je untuk sarapan pagi. Memandangkan banyak nasi putih yang lebih, tu yang rajin masak nasi goreng pagi ini. 

Bahan-bahannya:

Nasi putih (lagi baik yang disimpan semalaman dalam peti ais)

Fish cake ~ 2 keping (potong kecil2)

2 biji telur ayam ~ goreng hancur

Sos tiram

Bawang putih + bawang besar + cili padi + kiub pati ikan bilis (1 kiub)~semua dikisar halus.

Cara memasak :

1. Tumis bahan dikisar sehingga garing. Masukkan sos tiram.

2. Masukkan telur hancur dan fish cake. Gaul rata. Letakkan garam secukup rasa.

3. Masukkan nasi putih. Gaul sehingga sebati. Siap untuk dimakan dengan kerepok keping.

 

Nasi goreng cina pedas...yum-yum

 

2 comments:

  1. Cina pun suka makan cili ... ahaks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama je nasi goreng cina tapi yang makannya orang melayu yang memang suka pedas. Tu yang ubah suai letak cili padi :))

      Delete

Apa-apa komen/pandangan amat dihargai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...